4 Nisan 2009 Cumartesi

28. Uluslararası İstanbul Film Festivali başladı.

28. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen bir açılış töreni ve film gösterimiyle, ardından da Beyoğlu'ndaki yeni Hayal Kahvesi'ndeki parti ile resmen başladı. Aslında ne kongre vadisindeki inşaatın ulaşımını zorlaştırdığı Lütfi Kırdar'daki açılış, ne de Hayal Kahvesi'nde düzenlenen parti, İstanbul'un festivaline yakışır derecede özel veya ihtişamlıydı. Özellikle CNNTürk'ten de canlı yayınlanan açılış seramonisinin oldukça sönük geçtiğini belirtmek gerek. Yine de festival izleyicisi için önemli olanın, bu organizasyonlardan ziyade festival programı olduğu çok açık.
Cumartesi sabahı İstiklal Caddesi'ndeki film seyircisi kalabalığı dikkat çekiyordu. Sinema kapılarındaki insanlar, film aralarında cafelerdeki sohbetler ve fuayelerdeki selamlaşmalar, festival coşkusunu asıl yansıtan anlardı...
Sinema sektöründen isimler dışında, çok sayıda öğrenci ve özellikle kadın, salonları büyük ölçüde doldurdu. İstanbul, güzel bir günde festival havasına büründü.
İstanbul'da bu tempo 16 gün boyunca sürecek. Bu 16 gün nasıl geçecek, ilgi nasıl olacak tam bir şey söylemek şimdilik mümkün değil. Son dönemde özellikle Türk filmlerindeki yükselişle artan izleme alışkanlığının festivale yansıması olası. Film seçkisinde de her zevke hitap edebilecek, eski, yeni, sanatsal, popüler, yabancı, yerli film var. İzleyici profilini genişleten bir unsur da bu çeşitlilik. Kısacası bu yıl festivalin görece daha başarılı olacağına dair ortak bir kanaat var. İki haftalık serüvenin nasıl bir sonuç getireceğini hep beraber göreceğiz.
İyi festivaller, iyi seyirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder